12.02.2018

„209 więźniów przewiezionych transportem zbiorczym“. - „Akcja specjalna 14f13“ (Sonderbehandlung 14f13) i obóz koncentracyjny Flossenbürg

Wykład Juliusa Scharnetzkyego, M. A., 22 lutego 2018 r.

Wielokrotnie nagradzany sportowiec Eugen Plappert, ok. 1930 r., Archiwum Państwowe Amber. Ze względu na jego wiek i dolegliwości nerwowe SS zabiera go do kliniki śmierci w Bernburgu wraz z ponad 200 innymi więźniami. 12 maja 1942 r. został otruty gazem w Bernburgu.

Na początku lata 1941 r. SS zaczęło zabijać niezdolnych do pracy więźniów w komorach gazowych w ośrodkach zagłady Sonnenstein, Bernburg an der Saale i Hartheim. Zamordowanie ponad 10.000 więźniów zapisane jest w aktach SS pod kryptonimem „Sonderbehandlung 14f13“ (Akcja specjalna 14f13). Nazwa pochodzi od sygnatury, pod którą prowadzona jest korespondencja związana z zabójstwami. Akcja mordowania jest prowadzona w ścisłej współpracy z „Organizacją T4“, która od 1940 r. jest odpowiedzialna za zabójstwa osób niepełnosprawnych i chorych psychicznie. Deportacja 209 więźniów obozu koncentracyjnego Flossenbürg do kliniki śmierci Bernburg an der Saale w dniu 12 maja 1942 r. jest jedną z ostatnich w ramach „Sonderbehandlung 14f13“.

Julius Scharnetzky, asystent naukowy w Miejscu Pamięci na terenie byłego obozu koncentracyjnego Flossenbürg, naświetla warunki ramowe, fazy i wymiary „Sonderbehandlung 14f13“  na przykładzie obozu koncentracyjnego Flossenbürg. Informuje o najnowszych wynikach badań, a także zwraca uwagę na osoby odpowiedzialne za tę akcję i jej ofiary.

Wydarzenie w programie towarzyszącym wystawie czasowej „In Memoriam. Mordowanie chorych w narodowym socjalizmie“.

Początek:  godz. 19
Miejsce wydarzenia: KZ-Gedenkstätte Flossenbürg, Bildungszentrum, Silberhüttenstraße 42