12.07.2018

Prezentacja książki Fridolína Macháčka »Pilzno – Theresienstadt – Flossenbürg. Historia przeżycia czeskiego intelektualisty« w Berlinie

14 grudnia 2017, godz 18

Wcześniej opublikowany i niezwykły tekst poświęcony wspomnieniom jednego z najstarszych więźniów obozu koncentracyjnego we Flossenbürgu.
Prezentacja książki z wydawcami: Jörg Skriebeleit, Christa Schikorra i Jan Švimberský.
Ambasada Republiki Czeskiej w Berlinie, Wilhelmstr. 44, 10117 Berlin.
We współpracy z Fundacją Pomnika Pomordowanych Żydów Europy.
Wstęp wolny.

Fridolín Macháčekk cieszył się w czasach Pierwszej Republiki Czechosłowackiej opinią wzorcowego patriotycznego intelektualisty – pełniąc funkcję dyrektora Muzeum Miejskiego w Pilźnie był historykiem, archiwistą, muzeologiem, konserwatorem zabytków, badaczem lokalnej historii, mecenasem kultury, nauczycielem, wydawcą, redaktorem i lektorem w jednej osobie. Jego działalność czeskiego patrioty doprowadziła do tego, że w wieku 60 lat został aresztowany przez gestapo i wywieziony do obozu koncentracyjnego Flossenbürg. Macháček przeżył obóz tylko dzięki pomocy swoich czeskich współwięźniów.

Książka Macháčka, opublikowana latem 1946 r., pod tytułem Plzeň – Terezín – Flossenbürg, była jedną z pierwszych obublikowanych dokumentacji obozowych w powojennej Czechosłowacji i pierwszym pamiętnikiem czeskiego więźnia w obozie koncentracyjnym Flossenbürg. Jako historyk z wykształcenia, nadał sobie rolę obserwatora, co jego pisemne opracowanie własnych losów jako więźnia czyni wyjątkowym pod wieloma względami.

PROGRAMM

Powitanie
S. E. Tomáš Jan Podivínský, Ambasador Republiki Czeskiej w Niemczech
Powitanie
Uwe Neumärker, dyrektor Fundacji Pomnika Pomordowanych Żydów Europy.
Milan Horáček, publicysta i polityk
Prezentacja książki
Christa Schikorra, dr Jörg Skriebeleit i Jan Švimberský, Herausgeber (Miejsce Upamiętnienia Obozu Koncentracyjnego Flossenbürg.)

Fridolín Macháček
Pilzno – Theresienstadt – Flossenbürg
Historia ocaleniaprzetrwania czeskiego intelektualisty

Wydawcy: Christa Schikorra, Jörg Skriebeleit i Jan Švimberský. Z czeskiego przetłumaczyła Kathrin Janka