23.10.2017

Pomniki pamięci w miejscach byłych obozów koncentracyjnych obawiają się poważnych szkód w kulturze pamięci

Wobec mozliwosci objecia przewodnictwa w komisji kultury przez partie Alternatywa dla Niemiec (AfD) Stowarzyszenie Pomników Pamieci (Arbeitsgemeinschaft der KZ-Gedenkstätten), zrzeszajace dyrektorów instytucjonalnie wspieranych przez wladze federalne Pomników Pamieci w Bergen-Belsen, Buchenwaldzie, Dachau, Flossenbürgu, Mittelbau-Dora, Neuengamme, Ravensbrück i Sachsenhausen wyraza poparcie dla ponadpartyjnej inicjatywy ludzi kultury, którzy zwrócili sie w formie "Listu otwartego - tak dla wolnosci i róznorodnosci w sztuce i kulturze!" do Rady Starszych (Ältestenrat) Bundestagu (www.kulturausschuss-schuetzen.de)

Stowarzyszenie Pomników Pamieci podziela wyrazone w liscie obawy, ze objecie przewodnictwa w komisji kultury i mediów przez przedstawiciela frakcji AfD grozi powaznymi szkodami w kraju i zagranica dla wypracowanej w dlugotrwalym procesie spolecznego porozumienia niemieckiej kultury pamieci. Pamiec zbrodni hitlerowskich jest niezbywalnym elementem demokratycznej samoswiadomosci Republiki Federalnej Niemiec. Pamiec te stawiaja pod znakiem zapytania wysokiego szczebla dzialacze AfD. Nie mozna dopuscic do tego, zeby parlamentarny glos niemieckiej polityki kulturalnej znalazl sie w rekach tych, którzy zadaja "odwrócenia o 180 stopni polityki dotyczacej niemieckiej pamieci", którzy odczuwaja dume z "osiagniec zolnierzy niemieckich w dwóch wojnach swiatowych" i deklaruja, ze nie powinno sie juz Niemcom "wytykac tych dwunastu lat (panowania narodowego socjalizmu)".

Stowarzyszenie Pomników Pamieci wzywa zatem frakcje w Bundestagu, które czuja sie odpowiedzialne za wolnosc kultury i za pamiec o ofiarach nazistowskiego rezimu, aby wykorzystaly dostepne im prawnie mozliwosci do zapobiezenia objecia przewodnictwa w komisji kultury przez frakcje AfD.

Berlin, 29 wrzesnia 2017 r.

Stowarzyszenie Pomników Pamieci w Republice Federalnej Niemiec