14.03.2019

Opłakujemy Tibora Sandsa

9.12.1925 - 3.1.2019

Tibor Sands ze swoją żoną Sarą w 2012 r. w Miejscu Pamięci Obozu Koncentracyjnego Flossenbürg.

Tibor Sands urodził się 9 grudnia 1925 roku jako Tibor Munkácsy w Budapeszcie. W maju 1944 roku pracował przymusowo w węgierskiej armii. Udało mu się uciec i żyć w ukryciu z fałszywymi dokumentami w Budapeszcie. Podczas pierwszego aresztowania uniknął rozstrzelania i został wypuszczony na wolność. 9 grudnia 1944, w swoje 19 urodziny, został ponownie pojmany i deportowany do Obozu Koncentracyjnego w Buchenwaldzie. Stamtąd został przetransportowany w kwietniu 1945 r. do Obozu Koncentracyjnego we Flossenbürgu a dzień po swoim przybyciu dalej w kierunku Dachau. 23 kwietnia 1945 roku armia amerykańska wyzwoliła Tibora Sandsa. Z amerykańskiego lazaretu został przewieziony do Międzynarodowego Centrum Dziecka Kloster Indersdorf, w którym organizacja działająca na rzecz uchodźców przy Organizacji Narodów Zjednoczonych opiekowała się osobami wysiedlonymi. Stamtąd wyemigrował najpierw do Anglii i kształcił się na fotografa. W 1950 roku wyjechał do USA, gdzie zmienił nazwisko na Tibor Sands i pracował jako fotograf i operator kamery. Wielokrotnie uczestniczył w spotkaniach ocalonych w  Miejscu Pamięci Obozu Koncentracyjnego we Flossenbürgu. Ostatnio mieliśmy przyjemność spotkać go tutaj w roku 2013. Tibor Sands zmarł 3 stycznia 2019 roku w wieku 93 lat. Rodzinie składamy wyrazy najszczerszego współczucia.

Dr Jörg Skriebeleit oraz pracownice i pracownicy Miejsca Pamięci Obozu Koncentracyjnego Flossenbürg.