14.03.2019

Pożegnanie Jerzego Machowczyka

31. Oktober 1923 - 26. Juni 2018

Jerzy Machowczyk (w środku) z krewnymi przed rzeźbą »Bez nazwy« w czasie wizyty w Hersbruck, 2014. Zdjęcie: Stowarzyszenie Centrum Dokumentacji Obozu Koncentracyjnego w Hersbruck

Ze smutkiem i ubolewaniem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jerzego Machowczyka. Podczas wojny Jerzy Machowczyk pracował jako elektryk w warszawskim Zakładzie Komunikacji Miejskiej. Krótko po wybuchu Powstania Warszawskiego w sierpniu 1944 r. podobnie jak dziesiątki tysięcy Polaków przewożony był do różnych obozów koncentracyjnych. W październiku 1944 r. Jerzy Machowczyk trafia do Hersbruck - zewnętrznego obozu przy obozie koncentracyjnym Flossenbürg. Tam w komando transportowym musi wwozić w wagonach żwir i cement do stacji końcowej na górze. Jerzy Machowczyk jest zszokowany warunkami więziennymi na tym bagnistym terenie oraz fizycznym i psychicznym stanem więźniów. W marcu 1945 r. na skutek ciężkiej pracy dostaje ropowicy nogi. Podczas likwidacji obozu w kwietniu zostaje przewieziony w wagonach towarowych wraz z innymi chorymi do obozu koncentracyjnego w Dachau, gdzie zostaje wyzwolony.

Po tym jak Jerzy Machowczyk prawie wyzdrowiał, wraca do swojej ojczyzny. Tam poznaje swoją przyszłą żonę. W 1951 r. kończy studia na Uniwersytecie Technicznym w Łodzi. Ponad 40 lat pracuje w nadzorze budowlanym we Wrocławiu. Ponadto angażuje się nieodpłatnie w Dziele Maksymiliana Kolbego, organizacji humanitarnej dla osób, które przeżyły obozy koncentracyjne lub getta.  Dopiero w 2014 r. powrócił po raz pierwszy od zakończenia wojny do Hersbruck. Jerzy Machowczyk zmarł 26 czerwca 2018 r. w wieku 95 lat. Rodzinie przekazujemy nasze najszczersze wyrazy współczucia.

Dr Jörg Skriebeleit oraz pracownice i pracownicy Miejsca Pamięci Obozu Koncentracyjnego Flossenbürg